maanantai 19. huhtikuuta 2010

Makea ruisleipä

Tämä herkullinen hieman makea ruisleipä on myös helppo tekoinen. Tein taas neljä leipää kerralla, kun noita leipävuokia mahtuu sen verran meidän uuniin. Meillä syötiin yksi leipä heti kun saatiin uunista ulos ;) on se niin hyvää.

_______________________________



2 leipää varten tarvitset:

50 g hiivaa

50 g voita

5 dl vettä

1 dl siirappia

1 tl suolaa

1 litra ruisjauhoja

n. 5 dl vehnäjauhoja

Voiteluun: vettä






1. Sulata kattilassa voi, lisää sitten vesi, siirappi ja suola. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi.

2. Murenna hiiva kulhoon ja lisää kädenlämpöinen nesteseos. Kun hiiva on liuennut, niin lisää ruisjauhot ja sen jälkeen vähän kerrallaan vehnäjauhoja. Taikinan pitää olla melko kiinteää ja irrota kulhon reunoista.


3. Ripottele pinnalle ohut kerros jauhoja ja kohota taikina liinalla peitettynä noin 30 min.



4. Kumoa taikina pöydälle ja leivo 2 tasaista leipää.



5. Nosta pötkyt voideltuihin noin 1 ½ litran vetoisiin vuokiin. Anna niiden kohota liinalla peitettynä noin 30 min.

6. Paista leivät uunin toiseksi alimmalla tasolla 175¤:ssa 50-60 min. Voitele leipiä vedellä muutamia kertoja paistamisen aikana.

7. Kumoa leivät ritilälle tai puualustalle ja anna jäähtyä leivinliinoihin käärittynä.
Leivän pitäisi saada tekeytyä 1-2 vuorokautta ennen viipaloimista. Silloin se ei murenisi, mutta meillä ne syödään miltei heti. Joten jokainen tekee miten tahtoo :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti